Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - God lyd i hovedet - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
09-09-2011

God lyd i hovedet


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Jens Korsgaard

Hvis man nu vil have det bedste ud af sine hovedtelefoner og sin computer er der ingen vej udenom en hovedtelefonforstærker. Vi kigger her på tre gode bud

Det er ingen hemmelighed at musikbranchen i stigende grad satser på den digitale formidling af deres produkter. Selvom LP’er stadigvæk har charme og affektionsværdi er der ingen tvivl om at de digitale medier er kommet for at blive. Producenterne er i stigende grad begyndt at sælge deres musik igennem tjenester såsom I-tunes. Samtidig ser vi et drastisk fald i salget af cd’er. Selvom langt de fleste tjenester stadigvæk arbejder i MP3 formatet, er tendensen dog også at vi i stigende grad kan også kan finde vores ynglings cd’er i lossless kvalitet, såsom .FLAC. Hvis ikke findes der tonsvis af gratis software der kan rippe din cd samling i fantastisk kvalitet. Det eneste der kræves er tilstrækkeligt med plads på computeren, hvilket i dag kan erhverves meget billigt. Grundet denne udvikling er behovet for ordentligt udstyr til lytning af musik fra computeren også blevet vigtigere. Der er en verden til forskel på at høre et stykke musik med et sæt halvdårlige høretelefoner uden en DAC og forstærker, i forhold til et par rigtig gode høretelefoner med en god DAC og en solid headamp. Du ville vel trods alt ikke høre din dyrt-købte cd samling på en boomblaster vel? Desværre er det forholdsvist få mennesker der er klar over hvor meget bedre man kan gøre sin musik oplevelse på computeren for forholdsvist små beløber (i forhold til hvad et ”tilsvarende” system ville koste med cd-afspiller, forstærker og højtalere). Soundcheck har derfor testet 3 forskellige headamps, nemlig: Heed CANAMP, Little Country III Tube Headphone Amplifier og ARGON HA2 tube. Alle tre er testet på en Buffalo DAC sammen med et par AKG K701 høretelefoner. Til testen har jeg rippet forskellige cd’er via EAC (et gratisprogram som alle kan hente).Før testen rigtigt kan begynde bør det siges at forskellige høretelefoner vil reagere forskelligt på disse headamps, på samme måde som en forstærker normalvis spiller bedre sammen med nogle højtalere i forhold til andre. Jeg vil derfor kraftigt råde jer til først at lytte på dem med dine egne høretelefoner før du bestemmer dig for et køb. Denne test skulle dog gerne give dig en idé om hvad du kan regne med at få fra de 3 ovennævnte headamps.

ARGON HA2 tube vejl pris 1699kr. (venligst udlånt af hifiklubben)

Argon HA2 Tube er på mange måder en rigtig smart headamp. Selvom den bliver betragtet som et entry-level produkt, har den voldsomt meget at byde på. For det forholdsvist beskedent beløb af 1700kr for man en amp, en forforstærker og en DAC. Selvom jeg altid har været stor fortaler for en ekstern DAC kan jeg sagtens se det smarte i at have det indbygget i en maskine, eftersom det ikke er alle der har plads til flere bokse på kontoret. Og det er også en ganske udmærket DAC man finder i HA2, nemlig en Burr-Brown PCM2702. Den måler sig ikke med den Buffalo jeg brugte til testen, men til en der gerne vil prøve hvor stor forskel det kan gøre at have en DAC sammen med sin headamp ser jeg ingen grund til at denne ikke skulle bruges. Man tilslutter den via USB og så ordner HA2 resten af arbejdet for dig. Endvidere kan du bruge den som forforstærker til din cd-afspiller eller Ipod. Denne funktion testede jeg dog ikke, eftersom fokus lå på afspilning via computer.
Men hvordan lyder den så? HA2 er opbygget med et rør i signalvejen. Røret fungerer som ”buffer” mellem ind- og udgangstrin og regulerer spændingen til de audiofile MOS-FET transistorer i udgangen. Dette giver et meget analog præg over lyden. På Mark Knopflers ”Sailing to Philadelphia” er både guitar og James Taylors karakteristiske stemme smukt fremhævet med en meget rund fornemmelse af lyden, hvilket klædte sangen meget flot, om end jeg savnede lidt klarhed i de øverste frekvenser. Tendensen var den samme igennem hele cd’en, hvor bassen generelt bliver pænt fremhævet samt en sprød mellemtone, men diskanten manglede lidt. Det samme mønster tegnede sig for mig på et noget mere elektronisk album, nemlig Pendulums ”In silico”. Igen var mellemtonen super sprød, men jeg manglede generelt en smule kraft både i top og bund. Dette kan dog tilskrives at HA2 er en rørdrevet headamp, og har ikke uendeligt mange kræfter at gøre godt med. Dertil skal man huske at AKG K701 kræver rigtig meget power for at køre, så det er ikke noget jeg ville være nervøs for med mindre du har et par høretelefoner der virkelig kræver meget strøm for at åbne sig. Dette er især tydligt fordi at den på cd’er såsom Agnes Obels ”Philharmonic” ikke faldt nær så meget igennem, og jeg ville ærligt talt have sagt at selv diskanten var næsten klinisk perfekt hvis ikke det var fordi jeg havde hørte de samme numre på Heed CANAMP’en (Som jeg kommer ind på senere). Alt i alt må man dog sige at HA2 ikke skuffer. Den formidlede alt i overbevisende stil, også selvom den til tider havde lidt svært ved at trække lidt tungere stykker.
SK Suplerer: Hvis man ikke lige vil rykke 3000 op af lommen til en Canamp så er Argons HA2 et supergodt alternativ. Til pengene er det en nobrainer. Den leverer en superflot allroundlyd og det er sådan et produkt man har svært ved at blive sur på, for den gør det den skal og i prisklassen gør den det fremragende.

Heed CANAMP vejl.pris 3200kr(venligst udlånt af simply hifi )

Efter at have lyttet til HA2 i nogle dage var jeg meget spændt på at begynde med CANAMP’en. Jeg havde på forhånd læst at den ville passe rigtig godt sammen med K701’eren. Denne kommer ikke med andet end en forstærker, og man må sige at Heed har lavet et meget kompromisløst design der dog udmærker sig ved at være meget minimalistisk. Der er ikke andet end det der er behov for! Man kan praktisk talt godt bruge CANAMP’en uden en ekstern DAC, og du vil opleve et alvorligt boost lydmæssigt med den selv uden en DAC, omend en DAC er klart at foretrække. Heed skriver selv at man med CANAMP har prøvet at lave en amp der så vidt muligt er bygget efter et ”et-vejs system”, hvilket skulle gøre at ingen crossovers blander sig med musikafhandlingen. Endvidere er den bygget på et to-stadie strøm system i ren klasse a, hvilket gør at CANAMP skulle kunne trække mere eller mindre alle høretelefoner uden problemer (med mindre da de forlanger mere end 600 ohm…).
Det første der slår en når man lytter på Heed er hvor anonym den er. Hvor vidt man kan lide det må være op til en selv, men det er helt sikkert at CANAMP’en ikke spiller andet end hvad du smider igennem den med minimal egen lyd. Som følge kan ens første møde med denne amp godt virke lidt fattig i forhold til en rørdrevet amp, simpelthen fordi lydbilledet virker mere tilbagetrukket i forhold til de røramps vi har testet. Man vender sig dog hurtigt til det, og når man har gjort dette vil man opleve at Heed har lavet en helt igennem fantastisk amp. Den havde ingen problemer med at trække mine AKG’er, og den fik dem virkelig til at åbne sig og levere et stort og detaljeret lydbillede, uden at det blev anmassende. Især diskanten blev helt utroligt klar og detaljeret. Det samme kan siges om mellemtonen. Man opnår ikke samme stemning som med HA2’eren, men derimod en større dybde. Bassen var dyb nok til at være tilfredsstillende, dog uden at virkelig imponere. Til gengæld var den yderst præcis. Jeg vil dog stadigvæk sige at Heed’en har sin helt klar force i det klassiske regi, hvor den virkelig kan få lov til at udfolde sig. Alt i alt må jeg dog sige at man ikke finder noget der spiller op med CANAMP i dens prisklasse, hvilket i Danmark er omkring de 3000kr.
SK: Suplerer: Da vi i sin tid testede HD800 hovedtelefonerne fra Sennheiser var det jo total vellyd, men også næsten for sterilt. Matchet mellem K701 og Canamp er uden tvivl den bedste hovedtelefon lyd jeg nogen sinde har hørt. Den ligger langt fremme i pappet og der er rigtig god detaljering af lydbilledet også uden at det bliver anmasende og trættende. Vi huggede om hvem der skulle ha lov at købe testmodellen efterfølgende og Jens vandt (desværre) Men den står rigtig højt på ønskesedlen. Prøv den! Fornemmelsen er i top.

Little Country III Tube Headphone Amplifier vejl.pris 2995. (udlånt af Headaudio)

Den sidste headamp på testbænket er Firestones Little Country Tube Headphone Amplifier nummer 3. Firestone er normalt kendt for at lave rigtig solide produkter, og Little Country er ikke nogen undtagelse. Vi har her fat i en rørdrevet forstærker med ekstern strømforsyning, hvilket skulle gøre at der ikke bliver alt for varmt ved de to rør, plus man kan levere et mere stabilt strømniveau. De to rør er 2 X 6922(E88CC) fra Electro Harmonix, med en Burr Brown OPA2604 opamp. Lad det blive sagt med det samme at de to stock rør ikke, i mine ører, er fantastiske. De er simpelthen for dominerende i lydbilledet og de skaber ikke en særlig god harmoni med den ellers meget potente forstærker. Dog har Firestone lavet det meget nemt at skifte rør selv. Dette har vi dog undladt, men det er altså en mulighed.
Som sagt var jeg ikke voldsomt vild med de rør der sad i forstærkeren. Når det er sagt så må man sige at den eksterne strømforsyning virkelig sparkede godt igennem. Der var klart mere hul igennem end de to andre. Man kunne virkelig spille højt med den LC3. Jeg fandt den bedre til at spille rock og metal end på de to andre, da der var så meget energi i lyden, plus rigeligt med kraft. Det var også den amp der klart spillede dybest i forhold til bassen. Til gengæld savnede jeg meget i forhold til vokal, hvilket jeg tilskriver de rør, dog uden at have belæg for det. Således var elektronisk musik en lidt sjov genre at høre på LC3, eftersom bassen bragede derud af, hvilket man gerne vil have, men resten haltede lidt bagefter, dog uden sådan rigtigt at falde igennem. Jeg fandt den også en lille smule for forstyrrende og bombastisk i forhold til der førnævnte Mark Knopfler album, hvor Heed’en helt klart var bedre. Dog vil jeg helt sikkert sige at man ikke kan komme udenom LC3 hvis man for det meste hører rock eller lignende musik med meget dynamik og fart.
SK Suplerer: LC3 er et supergodt eksempel på at man er nødt til at gå hele vejen hvis man vil have noget fornuftigt ud af et produkt som dette. De gange jeg har fået lov til at lege med forskellige rør har det altid været slående hvor stor forskel der er på rørets lyd. Og i det her tilfælde spænder den noget harske lyd fra EH røreren simpelthen ben for ellers superfedt produkt. Vi lod køre et godt stykke tid men opnåede ikke at lyden åbnede sig. Jeg kan nu til trods for dette sagtens se og høre mig igennem dette og Little Country er en superfed amp. Når man snakker dynamik så er den i en klasse for sig. David Lin som har designet den har en holdning til lyd og det skinner igennem. Ligesom JBL har en speciel JBL lyd så er lyden fra Little Country også sin egen. Så må man jo lytte sig frem til om det så er den lyd man godt kan lide. Jeg har bestilt et sæt NOS rør til den og ser frem til mange års behagelig lytning i dens selskab. ikke mindst skal Little Country også have ros for at være ennda meget støjsvag. Der er langt imellem at man finder et rørdrevet produkt med så svag en egenstøj. Dette skyldes givetvis den seperate strømforsyning. denne løsning plejer ikke at gøre et produkt billigere men i dette tilfælde er den nye version med seperat strømforsyning faktisk billigere end forgængeren. Jeg synes det er vildt at man kan få et rørdrevet produkt med seperat strømforsyning til under 3000kr. Set i det lys er der nærmest tale om et godt gedignt slag tilbud.

konklusion

Jeg vil som sådan ikke udnævne en vinder af testen simpelthen fordi det ingen mening vil give; de har alle 3 deres styrker og svagheder. HA2 spiller ikke på samme niveau som de to andre, men det er stadigvæk en fremragende headamp, og burde alvorligt overvejes hvis man er førstegangskøber. Som nævnt i indledningen så skal man selvfølgelig sørge for at få hørt produkterne før man køber dem, men der skal ingen tvivl herske om at alle 3 vil forbedre din oplevelse med musik fra computeren markant!
SK suplerer: De tre forstærkere henvender sig til tre forskellige kundetyper, Som nævnt er Argon en fremragende allround forstærker til dem som vil ha optimeret deres hovedtelefonlyd, og du får masser af vellyd for dine penge. Little Country leverer en umiskendelig rørlyd og masser af dynamik, så hvis man er til den varme dynamiske rørlyd så er det i den retning man skal kigge. Canamp er den af de tre der leverer den mest naturtro gengivelse og den der har det største overskud i forhold til detaljer. Sammen med et par K701 er det match made in heaven og man skal virkelig have meget store behov hvis ikke de bliver opfyldt med Canamp.Flere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk